adamas | 14/06/2021 | Vrijeme čitanja: 2 min.

Drugi susret partnera na projektu ˝Gimnastika za mlade – GYM4U˝

Sadržaj

Od 11.06.2021. do 13.06.2021. održao se drugi susret partnera na projektu Gimnastika za mlade – GYM4U financiranom iz programa Erasmus + Europske unije, kojemu je nositelj i koordinator Gimnastički klub Vukovar uz partnere u provedbi Sokolsko društvo Vojvodina iz Novog Sada, Klub gimnastičkih sportova Partizan Orce Nikolov iz Skopja, Powerlifting klub Adamas i Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima grada Vukovara Sportski objekti Vukovar iz Vukovara.
Smjernice EU-a za tjelesnu aktivnost preporučuju da se razvoj motoričkih vještina treba naglasiti u ranoj dobi. Mladi sportaši imaju posebne potrebe u sportu, a kako rastu i razvijaju se, moraju izvoditi vježbe i elemente na siguran način stoga je opći cilj GYM4U projekta zaštititi mlade sportaše u dobi od 7 do 14 godina od opasnosti po zdravlje i povećati njihovu sigurnost poboljšanjem uvjeta za trening i natjecanje.
Projekt se provodi u dvogodišnjem razdoblju od 01.01.2021. do 31.12.2022. godine, a tijekom ovog susreta organizirani su sastanak Projektnog tima, sastanak Upravnog odbora, radionica „Kako poboljšati uvjete za trening i natjecanje mladih gimnastičara“, edukacija za sportske radnike u organizaciji s Hrvatskim gimnastičkim savezom te posjet FIG World Challenge Cup – Dobro Osijek.
Sastanak Projektnog tima i Upravnog odbora je bila prilika za razmjenu iskustava u provedbi programa projekta, i prezentaciji aktivnosti koje su projektni partneri provodili u poboljšanja uvjeta treninga i natjecanja primjenom modela PGW modela treninga koji uključuje elemente powerliftinga, gimnastike i plivanja, fitnesa i aqua aerobika, te aromaterapije u službi sporta.
Tijekom sastanka Projektnog tima i Upravnog odbora, podneseno je izvješće o aktivnostima tijekom prvog polugodišta rada od svih partnera te dogovorene planirane aktivnosti u narednom razdoblju nakon čega je održana radionica za sve članove projektnog tima i goste.
Događaju je nazočio i pozdravio predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik, te Ivan Polhert predsjednik Zajednice športskih udruga grada Vukovara. Događaju su prisustvovali i Nikola Starčević, izbornik Hrvatske hrvačke reprezentacije i predsjednik Zajednice sportova grada Gospića, te Mihaela Nović, predstavnica grada Vukovara.
Na radionici „Kako poboljšati uvjete za trening i natjecanje mladih gimnastičara“ projektni partneri su kroz prezentacije dali pregled mogućnosti unapređenja uvjeta treninga, te nastanka ozljeda tijekom izvođenja vježbi, a kroz praktične vježbe prikazali su aktivnosti tijekom treninga koje pomažu u zaštiti od ozljeda koje mogu nastati, te prevenciji ozljeda u gimnastici.