adamas | 17/03/2016 | Vrijeme čitanja: 2 min.

Važnost konteksta u kojem promatramo situaciju ili problem

Sadržaj

Gotovo sve što radimo u životu će imati svoje ugodne i manje ugodne strane; i uvijek ćemo biti izloženi nekakvim preprekama i nekakvoj vrsti stresa. Ono što je NAŠ IZBOR velikim dijelom jest kvaliteta tih prepreka i tog stresa.

 
Primjerice, mrsko nam se zagrijati i kvalitetno pripremiti za trening – te ˝vježbice˝ su nam predosadne, moramo se fokusirati na hrpu detalja, smaraju, ˝ženskaste˝ su – naći ćemo cijelu paletu izgovora da ih ne odradimo.

 
Možemo ih promatrati kao takve no možemo ih i staviti u drugi kontekst – bolje pregrmiti i te ˝smarajuće vježbice˝ pa imati muskulaturu uštimanu i spremnu za posao nego uletiti kao tele u trening i rizikovati ozljedu, ne odraditi ono što trebamo po programu ili si dozvoliti da nam performans bude ispod kapaciteta koje možemo pružiti.

 
Postoje vježbe koje ne volimo raditi, a negdje u podsvijesti znamo da su nam potrebne jer će nam osigurati nekakav vid napretka na duge staze – neke od njih traže možda puno angažmana od nas samih jer ih nismo navikli raditi, izrazito su ˝tehničke˝ vježbe itd. itd. Opet, možemo ih gledati kao na tlaku, a možemo ih promatrati kao jedan mehanizam koji nam omogućava sveukupni porast snage i performansa.

 
Što je kvalitetniji ˝problem˝ – pregrmiti tih 15-20 min. vježbi mobilnosti i istezanja i pravilnog i postepenog zagrijavanja za glavni dio treninga ili pregrmiti bolove, neugodnosti prilikom vježbanja i udarac na psihu ako ne odradimo nešto kako smo htjeli?

 
Pola uspjeha je kvalitetna priprema. Strpljenje je vrlina, a lijenost ili bilo kakav mehanizam razmišljanja ˝A ne moram baš svaki put to odraditi – Ne da mi se, idući ću put – Nije to toliko bitno˝ i sl. forme nezdravog konformizma nisu opravdanje.

 
Zato, pamet u glavu i odradimo ono za što znamo da nam koristi i da će nam koristiti na duge staze ma koliko nam se ˝ne dalo˝.

 

Za sve što puno vrijedi ćemo morati uložiti jednako puno truda, vremena, snage i svih drugih emocionalnih i intelektualnih resursa. Tko Vam kaže da možete ostvariti vrhunske rezultate u sportu raznim trikovima, forama i fazonima, nekakvim magičnim tabletama te ˝asovima iz rukama˝ – laže Vas.

 
Gotovo sve što budete pokušali raditi tim ˝kraćim i bržim˝ putem će povući nekakav problem sa sobom na duge staze (bilo na tjelesnom, bilo na emocionalnom/psihološkom nivou) iako se na prvu može činiti da radite dobar posao.

 
Pronađite pristup treningu koji paše prvenstveno Vama, pazite na tehniku izvođenja vježbi, jedite u skladu sa svojim potrebama i ciljevima, dovoljno spavajte i samo to ponavljajte svaki dan – ovim nabrojenim faktorima dodajte strpljenje i konzistentnost i imate dobitnu formulu za vanserijske rezultate.