adamas | 17/03/2016 | Vrijeme čitanja: 2 min.

Dizajn programa treninga – važnost ravni u kojima tijelo funkcionira

Sadržaj

U dizajnu programa treninga treba obratiti pozornost na ravni u kojima naše tijelo vrši pokrete – ugrubo, to su: sagitalna, frontalna i transverzalna ravan.
Laički objašnjeno, sagitalna ravan bi obuhvaćala pokrete koji idu naprijed/nazad – fleksija/ekstenzija kukova (mrtvo dizanje npr.), biceps pregibi, fleksije/ekstenzije ramena (rameni potisak vs. ˝pull-over˝) itd.
Frontalnu ravan bi pokrivali pokreti koji ˝idu u stranu˝ poput bočnih izdržaja (˝Side plank˝) ili raznih vježbi za ˝bočne˝ trbušnjake, abdukcija/adukcija kukova (guranje noge dalje od tijela ili bliže tijelu – npr. treniranje vanjskog ili unutarnjeg dijela bedra).
Transverzalna ravan se odnosi na razne pokrete koji obuhvaćaju nekakve varijante rotacije ili okretanja – to se može odnosi na ˝core˝ mišiće (mišići trupa – erektori i trbušni zid), mišiće šake/podlaktice, kuka itd.

 

 

Ključno je da u treningu imamo vježbe koje će pokrivati sve ove ravni kako bi tijelo funkcioniralo optimalno i zdravo. Pojedinim vježbama možemo pokriti više ravni odjednom (primjerice, mrtvo dizanje/čučanj i njihove varijante) no svejedno to ne znači da trebamo zapostaviti vježbe koje ciljano služe tome da ˝naučimo˝ tijelo da funkcionira u određenim uvjetima i u sklopu određenih pokreta.
Posebno se ovo odnosi na ˝core˝ mišiće i mišiće kukova – na tim regionima ljudi imaju najviše disbalansa jer ne pokrivaju u sklopu svojih treninga gore navedene aspekte. Nekad je to iz neznanja, nekad iz lijenosti, a nekad jer te vježbe nisu dovoljno ˝cool˝ niti dovoljno ˝hardcore˝ da bi se radile.

 

Koji god uzrok bio, opravdanja nema – kad tad ćemo ih morati početi raditi pa bolje ih onda početi raditi prije negoli nas ozljede prisile na to.

 

Koja serija ˝Side planka˝, malo ˝mlataranja˝ nogom u stranu i slične vježbe Vas neće ubiti, a garantujem da će Vam trening biti kvalitetniji i sigurniji.