adamas | 15/05/2016 | Vrijeme čitanja: 2 min.

Sumo ili konvencionalni stil mrtvog dizanja?

Sadržaj

Često se puta na raznim forumima, Facebooku i drugim vidovima online komunikacije mogu vidjeti rasprave na temu koja je verzija mrtvog dizanja bolja i optimalnija – dizanje konvencionalnim stilom ili sumo stilom.

 

 

Odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan – obje su verzije dizanja odlične i služe određenoj svrsi. Stil koji ćete izabrati zavisi od Vaše građe odnosno Vaših antropomorfnih obilježja; zatim, tu je svrha zbog koje radite mrtvo dizanje. Te dvije komponente bih izdvojio kao ključne.

 

 

U globalu, zahvalno je biti u stanju kvalitetno i optimalno izvesti sve verzije mrtvog dizanja – to dosta govori o kapacitetima Vašeg tijela; ne samo u kontekstu snage nego i u kontekstu balansa, stabilnosti i motorike.

 

 

 

 

Zašto onda neki tvrde kako je konvencionalni stil jedini pravi stil dizanja, a sumo je varanje? Nema ovdje nekakvog logičnog odgovora – radi se o sustavu uvjerenja. To kako mi vidimo stvari i mislimo da stvari funkcioniraju nije nužno u skladu sa stvarima kakve one realno jesu.

 

Sumo mrtvo dizanje skraćuje amplitudu pokreta pa je time varanje – ha, jest tako, ali je zato iz sumo stava puno teže odlijepiti uteg sa poda – ˝odljepljivanje˝ utega sa poda je kod mrtvog dizanja najteža faza izvođenja pokreta te je izborom sumo stila dodatno otežana jer su kukovi u nezgodnijoj poziciji za iniciranje pokreta.

 

 

 

Ima i onaj ˝pametni˝ argument kako je konvencionalno ˝muškija˝ verzija dizanja – po čemu? Veći je muškarac onaj koji koristi svoj mozak pa izabere stil dizanja koji mu najviše paše u skladu sa zdravom logikom i razumom te poznavanjem biomehanike nego osoba kojoj je primarni fokus na to kako će izgledati drugima dok diže.

 

 

Neki će s druge strane reći kako je sumo bolje zbog toga što više čuva donja leđa – nije baš tako – ostavljanje ega ispred teretane i ona ˝pamet u glavu˝ čuvaju donja leđa.

 

 

Postoji više tipova zdjelica, nisu sve kosti u zglobu kuka jednake kod svih ljudi – pojedini tipovi zdjelice (androidni i antropoidni) se bolje nose sa teretima, a pojedini tipovi zdjelica lošije (platipeloidni i ginekoidni). Pojedine ˝verzije˝ zgloba kuka daju prednosti pri jednom tipu pokreta, a manjkavosti na drugom tipu pokreta. Netko tko ima preduge femure i kraće ruke će više profitirati od sumo stila, dok netko sa dugačkim rukama, a kraćim nogama će možda biti bolje u konvencionalnom stilu dizanja. Drugim riječima, pojedinim ljudima više paše konvencionalno dizanje, osjećaju se stabilnije i jače – pojedinim ljudima je ista priča sa sumo dizanjem.

 

 

U kontekstu powerliftinga izaberete onaj stil prilikom kojeg se osjećate najugodnije, najstabilnije i najjače te na kojem možete maksimizirati svoj potencijal u razvoju jakosti.