adamas | 24/10/2018 | Vrijeme čitanja: 4 min.

Način rada, djelovanje i sistem rada kluba unutar powerlifitnga

Sadržaj

 • Powerlifting sport koji se po svojoj metodici rada i komponentama jasno diferencira u odnosu na  ostale sportove. Powerlifting se razlikuje  po svom sistemu  od drugih sportova.  To je jedna  disciplina koja sebi sadrži tri elementa: mrtvo dizanje, potisak s klupe i čučanj.
 • U powerliftingu je treniranje stvar osobnog pristupa, netko radije trenira ujutro, netko uveče. Svaki član kluba sam, po svom izboru prilagođava prehranu i tajming za treniranje te pravi svoj plan za treniranje u skladu sa svojim potrebama i po svojoj mogućnosti i tjelesnim sposobnostima. Netko treba više trčanja, netko treba više jačanja neke skupine mišića te u skladu sa svojim fizičkim stanjem i tjelesnim sposobnostima pravi plan za treninge. Treninzi mogu biti u prirodi ili teretani. Planiranje vježbanja članovi mogu i u konzultaciji sa volonterom kluba, s kojim je klub potpisao ugovor o volontiranju za besplatno online savjetovanje ili putem telefona i maila, po potrebi. Članovi kluba međusobno komuniciraju o svojim pripremama i iskustvima.
 • Svaki član odlučuje da li će,  kako će i koliko će se pripremati za natjecanje ako se želi registrirati u savezu kao natjecatelj preko kluba.  Ukoliko neki član klub zatreba savjetovanje oko treniranja može konzultirati volontera kluba za savjet  ili će za detaljnije informacije zatražiti usluge neke druge stručne osobe, u tom slučaju sam sebi plaća usluge stručne osobe.  Treniranje u powerliftingu je individualna stvar. Ne postoje specijalizirane teretane za powerlifting.  Treninzi u powerliftingu se razlikuju od treninga za neke druge sportove. U powerlifitngu ne postoji sistem zajedničkog treniranja, jer to nije sport kao košarka, odbojka, rukomet ili nogomet. Powerlifting je individualni sport u smislu treniranja.
 • Powerlifting trening se razlikuje od osobe do osobe i nemoguće je izvoditi zajednički trening iz jednostavnog razloga što je svako ljudsko tijelo različito i ima određene specifičnosti koje dolaze do izražaja u ulaznim varijablama za trening. Stoga, svaki član ima posve različit trening i posve različite potrebe za dodatnim vježbama uz tri osnovne. S obzirom da powerlifting nije timski sport nego individualni, klub nema određene zajedničke treninge što i nije moguće organizirati. Članovi kluba  mogu biti iz raznih gradova HR. Klub pomaže članovima smjernicama a izvođenje određuju članovi po svojim ambicijama.
 • Priprema za natjecanje i natjecanje su dva različita sistema: priprema se izvodi samostalno uz savjetovanje s volonterom po potrebi,  a na natjecanje se ide timski.  Registraciju za natjecanje vrši nacionalni savez.  Prije natjecanja oni koji se odluče registrirati moraju obaviti liječnički pregled i uz registraciju potvrdu o liječničkom pregledu dostavljaju savezu.
 • Svaki član kluba koji se natječe potpisuje Registraciju i Izjavu nacionalnom savezu. Članovi kluba nemaju obavezu izlazaka na natjecanje, što znači da oni koji žele, mogu i hoće slobodnom voljom izražavaju želju za odlaskom na natjecanja te o tome obavještavaju klub koji ih zatim upoznaje sa potrebnim radnjama oko registracije, izjave i liječničkog pregleda koji klub šalje u savez.
 • Članovi kluba koji se pripremaju za natjecanje treniraju po svom izboru. U klub se mogu učlaniti svi s područja Hrvatske ili oni koji žive u drugoj državi ali imaju hrvatsko državljanstvo.
 • Klub nema obavezu evidencije treniranja svojih članova jer priprema i  izlazak na natjecanje je osobna stvar, svaki pojedini član natjecatelj radi pripremu po svojim mogućnostima i ambicijama, ali je klub dužan izvršiti prijavu natjecatelja nacionalnom savezu. Netko se može odlučiti izaći na natjecanje jednom ili više puta, jer to omogućuje powerlifting sistem u savezu – ne postoji obaveza izlazaka na natjecanja. Ne moraju svi članovi kluba biti i natjecatelji.
 • Članovi kluba se redovito dogovaraju  oko   kalendara natjecanja, planiraju se aktivnosti kluba: kad će se klub prijaviti za neko natjecanje po ponuđenom kalendaru saveza, na koje će natjecanje klub prijaviti članove, poticanje za redovito vježbanje i zdravu prehranu, oko prijava za javne natječaje i dr.
 • Klub je uključen u aktivnu borbu protiv nedopuštenih sredstava i ne prima u svoje članstvo one za koje se ustanovi da su skloni korištenju nedopuštenih sredstava niti prima u svoje redove osobe rizičnog ponašanja. Klub promovira zdrav život i moralne kvalitete u sklopu svojih djelatnosti.
 • Powerlifting je zaseban sport, o njemu se još uvijek malo zna u našoj zemlji za razliku od drugih zemalja. Tek od ove godine se uveo program za osposobljavanje powerliting trenera i naš klub ima dva člana koji su upisani. Klub pokušava u našem gradu pronaći prostor kako bi svoje djelovanje podigao na viši nivo i napravio odgovarajuću bazu za ovaj specifičan sport.
 • Klub je 30.09.2018. godine donio Odluku za pristupanje HPLS-u, što znači da će članovi kluba moći nastupati samo u okviru HPLS-a, te oni koji žele nastupati u drugim powerlifting federacijama neće moći nastupati pod našim klubom. U članstvu kluba ostaju samo oni koji prihvaćaju Odluku o pristupanju u HPLS i Odluku o natjecanjima nakon pristupanja u HPLS .
 • Po službenom kalendaru HPLS-a, prvo naredno natjecanje na koje se može prijaviti PLK Adamas je 15.12.-16.12.2018. – Državno prvenstvo u powerliftingu & bench pressu – organizator PLK Ultimate, u Đurđevcu, stoga će klub obavijestiti članove da obave liječnički pregled početkom 12.og mjeseca. ( LINK: http://www.hpls-powerlifting.hr/kalendar/ )
 • Dosad u Hrvatskoj nije postojao program edukacije za powerlifting trenere. Tek od 19.10.2018. je Sportsko Učilište u suradnji sa HPLS započelo sa upisom za Osposobljavanje za powerlifting trenere.